Examenvrees.. welke verkoper heeft daar nou last van?




Veel salesmensen kenmerken zich in de publieke opinie vaak als zelfverzekerd, misschien zelfs arrogant en krachtig. Ze zijn open richting anderen, hebben hun blik op het doel (verkopen!) en zijn onbevreesd voor tegenslag.

Hoewel de standaard verkoper sowieso niet bestaat (daar schreven we eerder al een blog over), is het wel zo dat veel succesvolle professionals in sales bepaalde eigenschappen hebben (of hebben ontwikkeld!) die hen helpen bij hun vak.
Dat wil echter niet zeggen dat bij een goede sales alles maar vanzelf gaat, laat staan dat verkopers (in opleiding) geen vrees kennen en we nooit bang zijn om te falen.

Examenvrees..
Een speciale variant op die onzekerheden is examenvrees. En dan praten we niet over de angst van een puber om te zakken voor het eindexamen. Zelfs de meest outgoing, sociaal bekwame personen kunnen dichtklappen in bepaalde situaties van examinering en toetsing.

Dus ook als je een opleiding volgt als NIMA Sales, kan het behoorlijk spannend zijn. En best lastig, aangezien vrijwel alle bijscholing en (her)certificering gepaard gaat met een vorm van toetsing.
Dus hoe tackel je en wat doen we eraan bij NiMA Sales?


1.     Blijf dichtbij de praktijk
In een vak als sales, is het vaak een kwestie van in de praktijk toepassen van iets dat grondslag vindt in theorieën uit psychologie, onderzoek etc.
Beide aspecten komen dus ook aan bod en leggen continu een connectie.

Voel je dus met name angst bij praktijktoetsing, zoek houvast in wat je (theoretisch) weet en beheerst. Houvast biedt rust!

Klap je juist dicht bij schriftelijke toetsing, leesopdrachten of open vragen door formuleringen, doe het andersom. Vertaal de vraag zo goed mogelijk naar een praktijksituatie zoals jij hem kent of zou toepassen.



2.     Blijf rustig
Hoewel dat misschien een gevalletje ‘easier said than done’ is, is het echt het geval. Paniek is een slechte raadgever en blokkeert.
Zoek daarom naar wat rust geeft en je de grip teruggeeft op de situatie; een goed advies voor elke lastige situatie, niet alleen bij toetsingsvrees.

Zoek uit wat je ontspant en rust biedt en breng het in de praktijk:
·         Haal adem (ja, echt.)
·         Neem je tijd; luister, lees en bekijk opnieuw.
·         Zoek de onduidelijkheden; wat weet je, wat biedt je grip?
·         Herformuleer een vraag of opdracht naar je eigen woorden.


3.     Identificeer je angst
Hoewel we niet te veel de psychologische kant op willen, is het wel interessant en nodig om te weten waar je angst vandaan komt. Zeker als je de stof beheerst en normaal gesproken sterk bent in je vak, sociale contacten en het tonen en toepassen van je vaardigheden.
Spanning voelen is oke. Niet willen falen ook. Vrees die je blokkeert en tegenwerkt is echter anders.
Komt het door een slechte ervaring, externe druk (vanuit je omgeving of werkgever), draait het om financiële zaken?

Besef je dat alleen jij invloed uitoefent op het eindresultaat en de spanning die je ervaart. Focus, en laat los. Stress hoort bij het vak, maar verlammende angst niet.



4.     Maak gebruik van je opties
Bij NIMA Sales hebben we 1-op-1 examentraining, als dat nodig is. Dat biedt niet elke opleiding, maar is voor ons een belangrijke factor binnen examenvoorbereiding en slagingsgarantie.

Belangrijk is dan ook dat het bij toetsingsvrees niet gaat om het niet weten of niet beheersen van de materie. Wanneer je bang bent om te falen omdat je simpelweg je werk niet goed (genoeg) hebt gedaan en je voorbereiding onvoldoende is, is dat niet de examenvrees waar over we praten! Dat is simpelweg slechte voorbereiding en beheersing van de stof.


Slagingsgarantie bij NIMA Sales
Bij NIMA Sales ben je zeker van een geslaagde afsluiting van je opleiding (met natuurlijk wat spelregels waaraan je moet voldoen). We hebben immers een slagingsgarantie.
Falen hoeft dus niet, en dat moet een goed gevoel geven als je erg op ziet tegen toetsing maar wel verder wilt!

Bekijk al onze opleidingen en laat je niet weerhouden!












Reacties

Populaire posts van deze blog

Ben jij vastgeroest in je sales vak? Hoe zet je dan de volgende stap?

NIMA SALES BLOG: VERKOOPLEIDING; VEEL MEER DAN “IK ZIT IN DE SALES”.

De kracht van samenwerken.. hoe werkt dat in ons vak?